OSCD GROEIT EN BLOEIT DANKZIJ ONDERWATERHOCKEY

OSCD GROEIT EN BLOEIT DANKZIJ ONDERWATERHOCKEY

Veel leden van de NOB beoefenen de duiksport. Maar sommige clubs bieden daarnaast een andere onderwatersport aan, zoals onderwaterhockey, vinzwemmen of onderwatervoetbal. OSCD is een voorbeeld van zo’n club. Zij hebben een actieve groep onderwaterhockeyers in hun ledenbestand en merken dat mensen daardoor langer lid blijven.

Conditie
“Onze vereniging is in 1960 opgericht en is zich in 1970 naast duiken ook op onderwaterhockey gaan richten”, vertelt Cees Bakx, jeugdcoördinator onderwaterhockey bij OSCD en tevens lid van de onderwaterhockeycommissie van de NOB. “Duikers waren in die tijd sterk onderworpen aan hun conditieniveau wanneer zij een brevet wilden halen. Conditie opbouwen was toen voornamelijk baantjes zwemmen, een eentonig bezigheid dus.” Toen het onderwaterhockey vanuit Engeland in Nederland werd geïntroduceerd startten een aantal duikclubs meteen een competitie op. “Halverwege de jaren ‘80 veranderde er iets in de samenstelling van de groep onderwaterhockeyers”, weet Bakx. “Er kwamen toen ook spelers die enkel onderwaterhockey beoefenden. Toch bleef de meerderheid naast het hockeyen ook aan het duiken in verenigingsverband deelnemen.”

Jeugd
Halverwege de jaren ’90 startte OSCD met een jeugdduikopleiding om meer jonge leden binnen de vereniging te krijgen. Later is de club ook met Scubadoe gestart. “We hebben de jeugd in opleiding vanaf toen ook in de gelegenheid gesteld om (zonder extra contributie) ook op vrijdagavond aan jeugdonderwaterhockey mee te doen,” vertelt Bakx verder. “Sindsdien hebben we een flinke groei in de vereniging: per jaar leiden we zo’n 45 jeugdleden op bij het duiken en 15 tot 20 bij het onderwaterhockey. Op dit moment hebben we ongeveer 230 leden waarvan er zo’n 75 onderwaterhockey spelen.”

Competitie
Wat hen motiveert om deze sport te beoefenen? “Onderwaterhockey is een spectaculaire sport waarvoor veel conditie, reactievermogen en inzet nodig is”, aldus Bakx. “Wanneer je een individuele actie met succes afrondt geeft dit veel speelplezier. Het spelen in competitieverband geeft ook bepaalde competitieve gevoelens die mensen bij het duiken wel eens missen. Daarnaast kom je in deze sport veel spelers tegen van andere verenigingen, wat erg gezellig is.”



Initiatiefnemers
Het effect van het onderwaterhockey op de vereniging is volgens Bakx zeer positief. “Veel jonge mensen in de vereniging heeft als effect dat oude leden dit vaak gezelliger vinden en hierdoor langer lid willen blijven. Jeugd groeit namelijk in verenigingsverband op en worden tieners en twintigers. Ze zijn dan in de meest actieve periode van hun leven en willen alles meemaken en ondernemen. Vandaar dat zij vaak initiatiefnemers of vrijwilligers zijn op verenigingsevenementen en feesten. Dit geeft de vereniging een nieuw elan wat weer uitstraling heeft naar potentiële nieuwe leden.”

Kweekvijver
OSCD werft de onderwaterhockeyers vrijwel altijd uit eigen kweekvijver. “We promoten onderwaterhockey niet actief, omdat we tot op heden genoeg huidige leden voor de sport hebben kunnen enthousiasmeren. Bovendien hebben we voor het jeugdduiken een wachtlijst, omdat de instroom momenteel te groot is.” Met het opleiden van onderwaterhockeyers is de club overigens bewust bezig. “Je kunt al vroeg beginnen door in het zwembad allerlei vaardigheden te trainen die later nodig zijn om in de onderwaterhockeyteams te kunnen meespelen. De jeugdleden die wij krijgen komen via mond-tot-mond reclame bij ons terecht. Doordat we voor een echte opleiding zorgen en daarnaast ook meedoen aan de jeugdcompetitie van het onderwaterhockey zorgt dit elk jaar voor voldoende aanwas van jeugd. Wat helpt is dat we regelmatig ook andere evenementen organiseren voor alle jeugdleden, zoals een kampweekend, film- en discoavonden.

Ideale combinatie
Bakx zou andere verenigingen zeker aanraden om met onderwaterhockey te beginnen. “Onderwaterhockey is een manier om je vereniging jong te laten blijven en daarnaast is het voor duikers een reden om langer lid te blijven. Lekker duiken in de zomer en in de vakanties, en de rest van het jaar in competitievorm onderwaterhockey spelen; het is echt een ideale combinatie!”

Voor meer informatie: www.oscd.nlwww.onderwaterhockey.nl of cbakx@planet.nl.

Dit artikel is overgenomen van de NOB website, klik hier voor originele artikel.

Geen reactie's

Geef een reactie